November 2012

Nede i udgravningen på byggefelt N1 er håndværkerne fra M.T. Højgaard A/S i fuld gang med at støbe fundamentet til den første del af det nye hospitalsbyggeri. Betonkanonerne ruller ind og ud af byggepladsen for at aflevere den ene tromle våde beton efter den anden.

Det er ikke altid nemt at komme omkring på en byggeplads, men heldigvis kan betonkanonen strække sin lange, hydrauliske arm ind over det ufremkommelige terræn. Betonleveringerne følger en stram tidsplan, fordi betonen ellers risikerer at størkne i tromlen. 

For at forstærke konstruktionen støber håndværkerne et metalgitter ind i fundamentets betonklodser. De store kraner på byggepladsen hejser gitteret ned til støbeformen, hvor håndværkerne guider det på plads, inden de fylder formen med den slaskede betonblanding. 

Et transportbånd kører betonmassen fra tromlen op langs armen og ned i støbeformen gennem et rør. Håndværkerne styrer, hvad man kan kalde betonkanonens munding, og sørger for at fordele betonen i jævne lag, mens den grålige blanding langsomt stiger mod formens kant.

Til slut bruger håndværkerne en vibrator til at ryste betonen sammen. Rystelserne fjerner lufthuller og spreder eventuelle klynger af sten, som ellers ville svække betonkonstruktionen. Det er en god idé at have gummistøvler på imens. 

(Foto: Poul Nyholm)

 

Klik på billederne for at se stor udgave og billedgalleri.