Arkæologerne fra Moesgaard Museum lukker ned for deres udgravning på DNU-byggepladsen med spændende fund på falderebet.

Arkæologerne fra Moesgaard Museum lukker ned for deres udgravning på DNU-byggepladsen med spændende fund på falderebetArkæologerne skynder sig for at få de sidste detaljer med. En refleksklædt håndværker med reglementeret sikkerhedshjelm kommer forbi for at sige, at han har lige har slukket for generatoren til deres skurvogn.

De har gravet og børstet med skovle, skeer og pensler i flere måneder for at blotlægge resterne af en 5.500 år gammel langdysse, som lå gemt under den gamle Herredsvej. Men den 8. november bliver det hele pakket sammen.
Nu vil de store gravemaskiner gerne til.

- Det er vi vant til. Hvis nogen finder noget i jorden, som vi gerne vil se nærmere på, er det som regel fordi, de har planer om at bygge noget nyt på stedet, siger Per Borup, som er en af arkæologerne på udgravningen.5.000 års fred og ro

Ifølge tidsplanen skal der om to et halvt år stå en otte etager høj bygning lige der, hvor presenninger, målebånd og mudderplettede spader ikke ligefrem giver indtrykket af, at det er arkæologernes sidste dag på udgravningen.

- Vi vil gerne være ekstra grundige, for vi får kun én chance. Og så kræver det også altid lidt at gå i gang med at rydde op og fjerne alle stenene, når man ved, at de har ligget her i fred og ro i over 5.000 år, siger arkæolog Per Borup.

Men de har heller ikke tid til at pakke sammen. Ikke endnu. For få dage siden fandt de spor af trækul og brændt ler under gravkammerets stengulv, og det kan være resterne af bålet fra et indvielsesritual.En våd fornøjelse

Ud over spor fra rituelle handlinger har arkæologerne blandt andet fundet et par flintøkser og noget usædvanlig velbevaret højfyld under udgravningen af langdyssen.

Allerede dagen efter lukningen af udgravningen får de lov til at præsentere deres nye fund og foreløbige teorier på et tre dage langt orienteringsmøde arrangeret af Organisationen Danske Museer.

Men arkæolog Per Borup vil også huske de adskillige ugers udgravning for andet end de mange interessante fund, han var med til at gøre undervejs.

- Vejret. Hold kæft, hvor har det regnet meget.