Den tredje og højeste af i alt fire kraner er nu i drift på DNU-byggepladsens første byggefelt, hvor entreprenørfirmaet M.T. Højgaard A/S står for opførelsen af råhuset.

Den tredje og højeste af i alt fire kraner er nu i drift på DNU-byggepladsens første byggefelt, hvor entreprenørfirmaet M.T. Højgaard A/S står for opførelsen af råhuset.- Vi gør, hvad vi kan for at minimere den fysiske belastning på vores mandskab, og det kræver noget stort byggegrej, siger Bo Stærk, som er M.T. Højgaards projektchef på byggefelt N1.

Og der er i den grad tale om stort byggegrej. Den nye kran rager 80 meter op i luften og kan løfte omkring ni ton i strakt arm, hvor krogen og det tilhørende læs hænger fra spidsen af svingarmen på den solsikkegule metalkonstruktion.

Hvis kranen stod i midtercirklen på Aarhus Stadion, kunne den altså uden problemer flytte en bybus fra den ene ende af banen til den anden.

Mellem et og to parcelhuse om dagen

Kranen har i forvejen to lillebrødre på byggefeltet, og de får alle tre snart selskab af en fjerde kran. Den er ikke højere, men den kan til gengæld løfte mere, og det skal der nok blive brug for.

Når fundamentet er støbt, skal kranerne hejse omkring 300 præfabrikerede betonelementer på plads for hver af bygningens otte etager, så kranførerne får nok at se til.

- Vi får brug for alle kranerne, for det kommer til at gå stærkt. Vi bygger allerede, hvad der svarer til mellem et og to parcelhuse om dagen, siger M.T. Højgaards projektchef Bo Stærk.Aarhus-egnens højeste punkt

De fire kraner er med til at løse nogle af de logistiske udfordringer på byggefeltet ved at flytte meget af materialetransporten op i luften, hvor kranerne er nødt til at svinge deres arme og læs i forskellige højder.

På den måde kan kranerne dreje rundt uden at støde ind i hinanden. Og som en bonus fungerer den højeste kran også som en af byens bedste udkigsposter.

Toppen af kranen er omkring 135 meter over i havet, og strækker sig således om kap med Jelshøj, som med sine 128 meter over havet er Aarhus-egnens højeste bakketop.