DNU løfter fredag den 22. januar sløret for det første af fire store kunstprojekter på det nye hospital i Skejby. Første kunstner til at vise sine værker frem er danske Sophia Kalkau.

Otte majestætiske kunstværker i sort og hvid marmor bliver noget af det første patienter, pårørende og ansatte møder, når de inden længe tager første etape af den nordlige del af det nye hospital i Skejby i brug.

I alt fire kunstprojekter skal udsmykke de store centrale ankomst- og venteområder i hospitalets to arkader i nord og syd. Danske Sophia Kalkau er den første til at levere sit projekt ved navn Cirklen, kurven, bladet.

Sophia Kalkaus projekt består af otte værker i sort Diabas og hvid Thassos marmor. Værkerne er placeret på væggene, hvor de på smuk vis fremhæver arkitekturen.  Enkelte af de otte værker er så store, at de kan ses på lang afstand – faktisk helt op til 80 meter væk. Alle er placeret i, og i umiddelbar nærhed af, de store venteområder i den nordlige del af hospitalet.

Kunst inspirerer og lindrer

Flere undersøgelser viser, at kunst kan være med til at reducere stress, lindre smerte og medvirke til at forbedre den almene tilstand. Erfaringen med den eksisterende kunstsamling på Aarhus Universitetshospital er desuden, at kunsten ofte virker inspirerende og stimulerende og er med til at skabe et bedre arbejdsmiljø for de ansatte, fortæller kunstkurator på DNU, Lene Laigaard.

Derfor er der i indretningen af det nye hospital også arbejdet bevidst med, at kunsten har betydning for både patienter, pårørende og personale:

- Visionen er, og har været, at kunsten skal have kant, og at den skal bidrage til refleksion og samtale. Det har været en drivkraft for os at arbejde med, at kunsten kan komme patienterne til gode. Derfor er det også vores håb, at de fire kunstprojekter bliver en positiv distraktion for alle, der besøger hospitalet, fortæller Lene Laigaard.

Om kunsten på DNU

Projektafdelingen for Det Nye Universitetshospital og Region Midtjylland udskrev i 2013 en kunstkonkurrence med henblik på at sætte et kunstnerisk præg på ankomst- og venteområder. I den forbindelse blev der kåret fire vindere til at udsmykke hovedområderne på det nye hospital.

Vinderne blev følgende:

  • Sophia Kalkau (DK)
  • Kunstnerduoen: Hanne Nielsen & Birgit Johnsen (DK)
  • Matt Mullican (USA)
  • Thierry Feuz (CH) & Théodora Quiriconi (IT)

Det første projekt af Sophia Kalkau er, som nævnt, allerede installeret. Stærkt på vej er også videokunstnerne Hanne og Birgits kunstprojekt. Projektet skal efter planen være færdigt ved udgangen af 2016 og bliver, som Sophia Kalkaus projekt, integreret i den nordlige del af hospitalet. De øvrige kunstprojekter af Matt Mullican og Thierry Feuz & Théodora Quiriconi bliver integreret i den sydlige del af hospitalet inden udgangen af 2019.

Læs mere om kunsten på DNU her.