Som noget nyt i dansk byggeri samler Det Nye Universitetshospital i Aarhus enterpriseforsikring og rådgiveransvarsforsikring i én police. I og med at den samme forsikring dækker hele byggeriet, er der mindre risiko for forsinkelser, da der ikke bruges tid på at placere ansvar for eventuelle fejl.

Som noget nyt i dansk byggeri samler Det Nye Universitetshospital i Aarhus enterpriseforsikring og rådgiveransvarsforsikring i én police. I og med at den samme forsikring dækker hele byggeriet, er der mindre risiko for forsinkelser, da der ikke bruges tid på at placere ansvar for eventuelle fejl.

I byggebranchen har bygherre og rådgiver i lang tid haft hver sin forsikring. Bygherren har haft sin enterpriseforsikring, der blandt andet dækker dårligt håndværk, mens rådgiveren via sin rådgiveransvarsforsikring er dækket i tilfælde af fejl i planlægningen. Men nu udfordrer Det Nye Universitetshospital i Aarhus den traditionelle forsikringstankegang ved at samle de to forsikringer i én:

- Det er 100 procent nytænkning, at man samler bygherrens og rådgiverens forsikringer i én police. Det smarte ved det er, at man undgår tvister om, hvem der har ansvaret for en eventuel fejl og hvilken forsikring, der skal dække det, siger kontorchef i Projektafdelingen for DNU, Anders Larsen, der ser flere fordele ved den nye forsikringsform:

- Ud over at det er billigere på grund af stordriftsfordele, er den helt store gevinst, at man undgår forsinkelser i byggeprocessen. I og med man samler al forsikring i den samme police, undgår man fuldstændig snitflader og gråzoner mellem enterpriseforsikring og rådgiveransvarsforsikring, siger han.

Dyre forsinkelser
I en normal byggeproces bliver byggeriet forsinket på grund af forsikringsspørgsmål, hvis der opdages en fejl. I et megabyggeri som Det Nye Universitetshospital i Aarhus er forsinkelser dyre, for entreprenørerne skal stadig betales, selvom byggeriet står stille. Med en bevilling på 6,4 milliarder kroner har DNU en fast økonomisk ramme om projektet, og derfor er der stor fokus på at eliminere forsinkelser.

- Normalt er der jo en indbygget risiko for konflikt, i og med at der er én forsikring for rådgiver og én for bygherre. Derfor sker det, at der kommer tvister mellem de to forsikringer, og det kan godt trække ud. Den risiko har vi nu fjernet, og det er en stor fordel for alle parter, siger Anders Larsen.

Fremtidens forsikringsform
Selvom forsikringsmetoden endnu er helt ny i Danmark, er den alligevel gennemtestet. Den er nemlig flittigt brugt i andre dele af verden, og det er netop det internationale aspekt, der ligger til grund for, at Projektafdelingen for DNU fik øjnene op for den alternative forsikringsform:

- Det var vores forsikringsmægler, der gjorde os opmærksomme på muligheden, da flere af deres udenlandske klienter forsikrer sig på denne måde. Vi er blevet overbeviste om, at det her er en meget fordelagtig måde at forsikre byggeriet på, siger Anders Larsen.

Det Nye Universitetshospital i Aarhus er det første nybyggeri i Danmark til at samle de to forsikringer, men det bliver næppe det sidste. Kontorchef i Projektafdelingen for DNU, Anders Larsen, er i hvert fald overbevist om, at flere af fremtidens byggeprojekter vil gå over til én forsikring frem for to:

- Jeg tror på, at denne form for forsikring i fremtiden vil blive meget mere udbredt i de større byggeprojekter. Jeg kan simpelthen ikke se nogen grund til lade være, siger han.