Som det første hospital i landet, får Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU) et topmoderne og totalt computerstyret rørpost-system, som skal transportere mange af fornødenhederne på hospitalet.

Rørpost i verdensklasse med i DNU-licitation


Kampen om at få kontrakten på et topmoderne rørpostsystem til Det Nye Universitetshospital i Aarhus er i gang. Det totalt computerstyrede system bliver det første af sin type i Danmark.

Som det første hospital i landet, får Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU) et topmoderne og totalt computerstyret rørpost-system, som skal transportere mange af fornødenhederne på hospitalet. Og derfor skal der udvælges en leverandør til systemet. De prækvalificerede er:

  • Aerocom GmbH & Co.
  • Ing. Sumetzberger GMBH.
  • Swisslog AB

De tre leverandører er alle sammen blandt de førende på verdensmarkedet

Alt andet end post
Navnet til trods, så skal det nye system ikke transportere post eller papirer. Ideen er, at det nye system kan optimere den tid, det tager, at få prøver til laboratorier, blod til operationsstuer, medicin til patienter og lignende rundt på Danmarks største hospitalsbyggeri.

Rørpost-systemet bliver topmoderne. For eksempel kan de transportpatroner, kaldet ”kanistre”, som blodprøver , medicin og andre varer puttes i, sendes med variable hastigheder alt efter indhold. En chip i røret sikrer i samarbejde med en computer, at indholdet holder den rette fart og ender det rette sted uden at lide skade. Systemet kan også selv regne den hurtigste vej til destinationen ud.

Kanistrene, som transporterer varer, bliver at finde i fire forskellige størrelser, som dog alle har en ens diameter på 16 cm. De længste kanistre er 39 cm og har en lasteevne på 2 kg.

Enorm skala
Det nye system bliver af en enorm skala med 160 stationer fordelt på hospitalets areal. Når hele systemet er etableret, vil der være næsten 15 km rør i Det Nye Universitets-hospital.
Systemet er bygget op omkring en central tovejs-linje kaldet ”motorvejen”. Al post transporteres ad motorvejen til én af fire hovedstationer, som sorterer kanistrene og sender dem videre ud til de rette afdelinger og stationer i hospitalets fem centre.

Kriterier for kontrakten
For at få kontrakten skal den kommende leverandør leve op til alle de vægtede kriterier bedst muligt og til den bedst mulige pris. Det betyder, at det ikke nødvendigvis bliver den billigste løsning, der vinder, men derimod den bedste totale løsning. Kriterierne er:

  • Løsning og design
  • Teknologisk formåen
  • Organisation
  • Driftsomkostninger og service.

De prækvalificerede leverandører har frem til den 14. marts, hvor deres tilbud skal afleveres. Valget af vinderen offentliggøres den 2. maj.

Yderligere information
Kontakt venligst teknisk projektchef Peter Bejerholm,på email: peter.bejerholm@dnu.rm.dk, eller på telefon: 7846 9825.